Als je denkt dat stress alleen maar tussen je oren zit heb je het mis.  Stress kan zich op allerlei plekken in je lijf manifesteren. Volgens de Amerikaanse stress-expert Lauraen Roxburgh zijn er 5 ’containers’ waar stress zich vast  zet in je lijf. Welke container er als eerste overloopt verschilt van mens tot mens.

Neurofarmacoloog Candace Pert deed onderzoek naar de relatie tussen stress en emoties. Haar belangrijkste conclusie:  een gevoel dat ontstaat in je hoofd vertaalt zich in chemische verbindingen die ergens in je lijf vrijkomen, in organen, weefsel, huid, spieren en klieren. In eiwit-receptoren wordt emotionele informatie opgeslagen. Dat betekent dat als je emotioneel niet in balans bent als gevolg van langdurige stress zich dat kan uiten in allerlei plekken in je lijf.

De 5 stresscontainers
1 Kaak en gezicht
De spieren rondom je mond en ogen reageren vrijwel direct op stress door zich aan te spannen. Wat helpt is gapen met je mond wijd open.  (plaatje?)

2 Schouders en nek
Spanningen kunnen zorgen dat je ledematen echt zwaar voelen. Dit geldt ook voor je nek en schouderspieren. Bij chronische stress en hoge werkdruk kunnen deze spiergroepen zelfs korter worden. Op langere termijn kunnen gespannen spieren en nek en schouders leiden tot pijn en knopen in je nek en tussen je schouderbladen. Daarnaast vermindert spanning de bloedsomloop en wordt de zuurstoftoevoer beperkt. Er ontstaan ophopingen van melkzuur en giftige stoffen,  je pijnreceptoren worden actiever en je ervaart dus meer pijn.

3 Longen
Zodra je stress ervaart, reageert je lichaam door zich klaar te maken om in beweging te komen (vechten of vluchten). Er treedt een fysiologische verandering op: je hartslag, bloeddruk  en spierspanning nemen toe en je spijsvertering vertraagt. Je gaat ook oppervlakkiger en hoger ademhalen. Je lijf is in een verhoogde staat van paraatheid  Je neemt ook te weinig ruimte om diep en rustig te ademen. Het gevolg is  kortademigheid, benauwdheid, hoofdpijn en andere klachten.

4 Maag
Stress is een van de belangrijkste oorzaken van maagklachten. Door stress raakt je lichaam zoals eerder al gezegd in een fight or flight modus. Daardoor denkt je lichaam dat je op het punt staat om te gaan rennen of vechten. Eten is dan niet handig en dus gaat je maag op slot.

5 Heupen
Bij stress denk je waarschijnlijk niet aan je heupen maar toch zijn ook je heupen ware stresscontainers. Je heupen staan in verbinding met je kaken. De stress die je in je kaken ervaart Wordt doorgegeven aan je heupen.

Het beste is het natuurlijk om stressvolle situaties zo veel mogelijk te vermijden. Maar wie lukt dat nog vandaag de dag? Het is wel van belang om goed te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Neem op tijd een beetje gas terug en verzorg jezelf goed. Goed eten, voldoende beweging in de buitenlucht en zo nu en dan een schoonheidsbehandeling en/of een massage.